It’s all in!

Trump kondigde afgelopen nacht nieuwe tariefheffingen aan. Tegen China. Ondanks dat Mnuchin hem gisteren uitvoerig gebriefd had over de goede vooruitgang van de jongste gesprekken met China, zet Trump toch door en kondigt dus nog eens 10% over 300 miljard goederen tegen 1 september.

 

Even eenScreenshot 2019 07 31 at 21.15.09 pin in steken en terug naar de FED-vergadering van afgelopen woensdag.
Powell liet de rente met 25bp zakken naar 2,25%. Er kwamen menig vragen over wat dit nu betekende voor de rente-cyclus waarin de FED zit. Powell liet optekenen dat dit niet het einde van de “hiking-cycle” betekent. Dus de klim in rentes van afgelopen 10 jaar wordt niet abrupt onderbroken en ingewisseld worden voor een rentecyclus waarin rentes alleen maar zullen dalen. Het is een fine-tuning van het rentebeleid aan de huidige marktomstandigheden, met vooral op wereldvlak onzekerheid omtrent de mondiale handel. 
De markten waren flink teleurgesteld en uiteraard ging in de nasleep daarvan direct de markten flink onderuit met vooral obligaties en aandelen die flink dipten in waarde. 

De dag nadien leken de markten het allemaal wat van zich afgeschud te hebben, en leken de beurzen en obligaties opnieuw klaar om naar het niveau terug te keren van voor de FED-vergadering. Ideaal dus, want een centrale bank probeert net haar rentebeleid zodanig aan te passen dat de markten niet te zeer verstoord geraken.

Tijd nu om de pin uit onze spreekwoordelijke post-it te trekken. Trump gaf in een persconferentie aan dat de tariefheffingen er gingen komen, en gaf daarbij ook te kennen dat hij geen moer gaf om de aandelenmarkten. Daar waar Trump anders de aandelenmarkten altijd als de pluim op zijn hoed ziet voor het “werk” dat hij doet. 

Lijkt de liefde nu bekoeld tussen de beurzen en Trump? Wat schuilt hier nu weer achter?

Screenshot 2019 08 02 at 10.16.27Even uitpluizen wat de nieuwe tariefheffingen zijn of behelzen: en zo blijkt dat ze vooral consumentengoederen viseren. UBS was er als de kippen bij om te berekenen dat dit er voor kan zorgen dat er in de VS massaal nog eens winkels aan sneltempo zullen sluiten. De retailers in de VS hebben namelijk te maken met het hogere minimumloon dat ze moeten betalen, een bewustere consument die nergens te veel wil betalen, de duurdere transportkosten en het e-commerce verhaal dat voor veel bedrijven zowel de grootste winst als kostfactor is. 
Vaak is retail een barometer voor de conjunctuur. Dus als die barometer dreigt te gaan dippen, dan kan dit een signaal zijn voor de FED om in te grijpen. Het lijkt er dus op dat Trump nu alles op alles zet om zowel de FED als China naar zijn hand te zetten. 
Trump tweette begin deze week nog dat hij lagere rentes wil, en kort na de FED-vergadering gaf hij nog een sneer naar de FED als zou deze zijn werk bemoeilijken. Ook op twitter waren de kritieken niet mals en werd er almaar hardere taal gebruikt richting Powell en de FED. Trump polariseert en drijft het rentebeleid van de VS op de spits. 

De tariefheffingen en de geviseerde producten zijn dus niet toevallig. Trump is bereid om in eigen land de economie, of althans bepaalde sectoren, te doen lijden om zo de FED te verplichten de rente te doen dalen in de idee dat de VS anders in een recessie dreigt te dippen. 

Trump, USD, EUR, rente, Powell, Aandelen, rentebeslissing, renteverhoging, renteverlaging, obligaties

website door geselle.be